Coaching: wat heb je eraan en hoe vind je een coach?

Je hebt het misschien al vaker gezien en gelezen: het aantal coaches is de afgelopen jaren enorm gestegen. Ook Arjan Lubach viel dat op en maakte hierover een grappig item over in zijn tv-programma. De afgelopen 5 jaar is het aantal coaches met maar liefst 66% toegenomen. Er zijn 63.000 coaches in de meest uiteenlopende varianten, zoals ademcoach, budgetcoach, paardencoach en spiritueel coach.

Vraag naar coaching

Sinds Dennis en ik (Janneke) de Mindbrouwerij oprichtte in 2016, is niet alleen het aantal coaches flink veranderd. Zo ook de beeldvorming over coaching.

Vroeger werd coaching vaak geassocieerd met het hebben van problemen, wat een groter taboe met zich meebracht. Gelukkig is die perceptie veranderd, aangezien nu 72 procent van de mensen die coaching gebruiken, het zien als een krachtig teken dat ze de controle over hun leven in eigen handen nemen. Dat is precies het doel dat wij nastreven bij onze coachingsessies. Momenteel heeft 1 op de 5 Nederlanders een vraag of probleem waarbij ze graag professionele ondersteuning zouden willen. Hierdoor is de vraag naar coaching aanzienlijk toegenomen. Bij ons kun je rekenen op begeleiding om jouw leven op een positieve manier te sturen.

Wat is voor jou de juiste coach? 

We snappen dat het met zoveel coaches lastig is om een coach te vinden die bij jou past. 

Tips waar je op kunt letten bij het vinden van een coach:

  • Voel je een klik met de coach?
  • Zitten jouw coach en jij op een lijn met het doel van jouw coaching?
  • Heb je vertrouwen in de aanpak om dit doel te bereiken?
  • is de coach kundig, ervaren en betrouwbaar?

Hoe de Mindbrouwerij dat aanpakt

Uiteraard streven wij er bij de Mindbrouwerij naar om mensen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Wij nemen ons vak serieus en zijn daarbij gepassioneerd over loopbaan/persoonlijke ontwikkeling voor zowel onze cliënten als onszelf.

  • Wij hebben dan ook allebei een erkende coachopleiding afgerond voordat we de Mindbrouwerij oprichtte.
  • We volgen nog regelmatig relevantie opleidingen en cursussen om onszelf verder te ontwikkelen.
  • Ook hebben wij regelmatig intervisie, zodat we blijven reflecteren op onszelf. Wat ons betreft essentieel om ons vak goed te kunnen blijven uitoefenen en mensen goed te kunnen coachen.
  • Voordat wij een coachtraject starten hebben we altijd eerst een intakegesprek waarin we o.a. kennismaken, de coachvraag en de mogelijke aanpak bespreken. Op basis hiervan kan de cliënt al dan niet besluiten het coachtraject bij ons af te nemen.
  • Maar ook wij geven aan of we het coachtraject aan willen gaan. Als wij bijvoorbeeld het idee hebben dat iemand niet gemotiveerd is, heeft coaching minder zin en zijn we daar eerlijk over. 

Resultaat van coaching

Het doorvoeren van veranderingen in je werk, relatie of op andere gebieden is alleen mogelijk als mensen intrinsiek gemotiveerd zijn en de wil hebben om dit zelf te doen. Onderzoek van de Vrije Universiteit heeft aangetoond dat vooral intrinsieke motivatie, de motivatie die vanuit jezelf komt, doorslaggevend is voor een succesvol traject. Wij geloven in het stimuleren van deze innerlijke motivatie om positieve en duurzame veranderingen mogelijk te maken.

Lees meer over motivatie in ‘Hoe vind je motivatie in je werk?’

Het is daarom belangrijk om voorafgaand aan het coachtraject goed na te denken over wat je precies wilt bereiken/veranderen. Wij noemen dat de coachvraag. Wij streven ernaar deze bij aanvang van het coachtraject zo helder mogelijk te krijgen, zodat we allebei, dus zowel coach en cliënt een duidelijk doel voor ogen hebben.

Lees meer over de coachvraag in ‘Hoe krijg je jouw coachvraag helder?’

Het resultaat van coaching ontstaat niet alleen tijdens de gesprekken. Een coachclient krijgt meestal tussen de gesprekken in opdrachten en stof tot nadenken mee, om mee aan de slag te gaan. Hiermee zet je de eerste concrete stappen naar verandering. Ook na het coachtraject gaat het effect van de coaching vaak nog een tijd door. Sommige veranderingen hebben langer nodig om in gang gezet te worden. Wij zien coaching dan ook als een duurzaam proces waarin de coachgesprekken een motortje op gang brengen, dat nog een lange tijd doorrijdt.

Kun jij wel een duwtje in de rug gebruiken?

Wil jij iets veranderen, heb je een duwtje in de rug nodig, maar weet je niet hoe en waar te beginnen? 

Wij gaan graag het gesprek met je aan om te kijken of wij jou hierbij kunnen helpen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek of boek een try-out gesprek via de shop.

Janneke Koninkx – Mindbrouwerij

Janneke Koninkx

Janneke is loopbaan – & life coach, en medeoprichter van de Mindbrouwerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.